Sunday, July 15, 2012

Tagged Under:

Kurap susu

By: mohd azmi On: 9:06 AM
  • Share The Gag
  • Korang tau tak ape kurap susu?? Bagi yang masih nyusuhkan baby dengan susu ibu, kemungkinan akan terjadi kurap susu ni kat anak korang...

    Kurap susu bukan la macam kurap yang gatal tu.. tu kurap kotor tu.. Kurap susu terjadi disebabkan kita tak lap pipi anak selepas susukan dia... Selepas bagi susu, lap muka baby korang dengan air suam.. tapi air suam tu basahkan kat kain.. jangan main sebat je letak air suam terus... Aku ingatkan je, sebab aku pernah jumpa orang yang lurus sangat ni..

    Apa je orang surubuat, dia buat.. Lurus sangat macam pak pandir... Lepas aku discuss dengan pakcik gugel tadi, dia kata kalau nak hilangkan kurap susu ni dengan cara letak gincu wife korang kat pipi yang ade kurap susu... Tu kalau pakcik gugel cakap...

    Ade satu petua lagi, ni ayah mentua aku yang bagi petua ni... Dia tengok kan Amirah kena kurap susu, jadi dia bagi petua ni... Kalau baby kena kurap susu, cara nak hilangkan senang je..

    Korang bangun awal pagi, jangan terus gosok gigi, korang kena 'jilat' pipi baby korang tu.. Ala bukan kotor pon macam kurap orang dewasa tu... Kompom hilang lepas korang buat macam aku suru.. hehehe selamat mencuba

    4 Orang Tandatangan:

    bai baizura said...

    yela. ank buah sy pon kene haritu. kdg sian tengok die mcm x sdp mulut jek.huhu

    www.QueAchmad.com said...

    xpenah tahu tu namanya Kurap Susu. Abe panggil 'Birat', tu bahasa kampung Abe. cara hilangkan, sama je. petua org2 lama

    Cik Rongoks said...

    xpenah tahu pon kurap susu . hihi .

    amengs88 said...

    Haaa. Bg korang yang tak tau, ni untuk persediaan bila korang ade anak bg yg bujang la ye.., ni pon puas tanya petua org tua... Hehehe